Holisme

At analysere betyder at adskille. Man adskiller delen fra den helhed, den indgår i, og studerer den isoleret. Det kan være godt at gøre - hvis blot man husker at føje det sammen igen, som man selv har skilt ad. Hvis blot man i det hele taget husker, at det var en selv, der skilte det ad. At delen oprindeligt kom fra en helhed. Den disciplin har desværre været umoderne de sidste par hundrede år.

Nu er der så endelig nogen, der synes, vi bør tage ansvaret for alt det, vi har skilt ad, splittet op og isoleret - og se det i en sammenhæng igen. Det kalder man "holisme". Personligt troede jeg, det var en selvfølge, at tingene hænger sammen, men okay, så lad os da give det et fremmedord.

Det er jo ligesom med mælken. I denne omvendte verden er det den mælk, der laves på naturlig måde, der har fået tildelt et fremmedord. Den er "økologisk". Det naturlige, det ikke-adskillende er blevet noget særligt. Det er "økologisk", det er "holistisk".

"Holisme". Med sådan et ord kan man jo også få det selvfølgelige lidt på afstand og holde det adskilt fra resten. Hen i en bås. Ligesom køerne, i øvrigt. Hold tingene adskilt, så går det meget nemmere. Lige indtil det ikke gør det mere.

Lad os få gang i det 'paradigmeskift', som det åbenbart også skal kaldes, når det indlysende trænger sig på. Luk menneskene ud i det fri. Ud i sammenhængen med verden, ud i relationerne. Så får de det meget bedre.


Holisme - en videnskab
af Jens-Ole Paulin

Trykt i "NaturHelse", 4 / 2006

Der findes ikke "videnskab" på den ene side og "alternativ behandling" på den anden side. Der findes to forskellige opfattelser af, hvad der er videnskabelighed.

Læs artiklen


Fornuft, behov, skaberkraft
af Jens-Ole Paulin

Afhandling, DPU
- med det formål at komme fri af 'det pædagogiske paradoks', den tilsyneladende modsætning mellem frihed og tvang...

Læs artiklen

 

 



Har du lyst til at dykke dybere i den etablerede videnskabs dilemma, kan du udforske artiklerne herunder, som er hentet fra min webside MetaphorMachine:
 


Om den etablerede videnskabs dilemma
 


 

Den store forskel

Der går et skel ned gennem videnskaben. Det er et skel, der har været der så længe, at vi efterhånden har glemt, at vi selv har opfundet det...

Læs artiklen

Naturen er kreativ

Om et forsøg på at tænke i helheder - og hvorfor det ikke er tilladt...

Læs artiklen

 



 

- eller du kan se nogle Pluk
fra alle artiklerne på videnskabssiderne...

 


 
 
        

Det videnskabelige
verdensbillede

   

 

      Alle tekster på dette website
      © 2006 Forlaget Vingholm